Metal Music Life

Korpiklaani

Korpiklaani

Skandinávská folk/metalová banda KORPIKLAANI .


Korpiklaani (finsky lesní klan) je finská folk metalová skupina z Lahti založená v roce 1993 pod jménem Shaman. Zakladatelem kapely byl zpěvák a kytarista Jonne Järvelä. Do roku 2003 hrála kapela písně se sámskými texty, zatímco od této doby (kdy byl název změněn na „Korpiklaani“ pro odlišení dnes už neexistující brazilské kapely Shaaman) jsou texty psány anglicky a finsky. Hlavními tématy písní je finská a laponská příroda, mýty Finů a Sámů a pro Finsko typický alkohol. Především v éře Shaman, ale i nyní užívá občas Järvelä jako jeden ze stylů zpěvu také sámský joik.

Písně a osobitost Korpiklaani vycházejí přímo z tradičního finského folklóru, jen jsou oživeny a přitvrzeny metalovou hudbou. Jsou pyšni na to, že se jim říká „Lidé z Pralesa“, neboť oni skutečně hledají inspiraci ze svého okolí a zejména ze zelenohnědé duše lesa (proto se slovo Korpiklaani dá přeložit i jako „lesní klan“). Jejich hudba je plná vynikajících hudebních kousků. Je okouzlující a neomylně jako by zvala k tanci nebo aspoň k rytmickému podupávání a pohupování se. A jejich živá vystoupení? Jsou nabita nezlomnou energií severu a přímo vybízí k úsměvu, tanci, zpěvu a požívání chlazeného zlatavého moku s blahodárně vysokým obsahem vitamínu B.

Clenovia :

    * Jonne Järvelä - zpěv a kytary
    * Cane(vl. jm. Kalle Savijärvi) - kytary
    * Jarkko Aaltonen - baskytara
    * Hittavainen (vl. jm. Jaakko Lemmetty) - housle, dechové nástroje
    * JuhoKusti (vl. jm. Juho Kauppinen) - akordeon
    * Matson (vl. jm. Matti Johansson) - bicí

jako host: Virva Holtiton (vl. jm. Juha Jyrkäs) - zpěv, kantele a texty

Diskografie

Shaman

  • Odda mailbmi - singl (1998)
  • Idja (1999)
  • Shamániac (2002)

Korpiklaani

  • Spirit Of The Forest (2003)
  • Voice of Wilderness (2005)
  • Tales Along This Road (2006)
  • Tervaskanto (2007)
  • Korven Kuningas (2008)


 Videografie

  • Wooden Pints (2003)
  • Hunting Song (2005)
  • Kädet Siipinä (2005)
  • Beer Beer (2005)
  • Happy Little Boozer (2006)
  • Tervaskanto (2007)

Korpiklaani - Happy Little Boozer